Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Luštěniny » RÝŽE BASMATI 500G


        

RÝŽE BASMATI 500G

skladem

 

Číslo produktu: 95
EAN kód: 8594034771545
běžná cena 39 Kč (1,56 EUR)
naše cena bez DPH: 29 Kč (1,16 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
35 Kč (1,40 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Již po stovky let je tato rýže šlechtěna v Indii a Pákistánu na místech kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců. Obě tyto země mají svůj vlastní druh. V Pákistánu se jí říká Super Kernel Basmati, indická odrůda se nazývá Dehra Dun. Kvalita této rýže však nespočívá pouze v jejím původu a přesné odrůdě, ale také v jejím věku. Správně by Basmati měla být po sklizni alespoň na rok a půl až dva roky uskladněna v suchu a temnu. Poté se očistí a prodá. Tato doba je nezbytná pro vysychání rýže a nízký obsah vody v zrnech je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Zrno je po uvaření mnohem delší než širší, pevné a celkově je rýže sypká, nelepí se a lépe chutná.

V roce 2000 se americká korporace RiceTec snažila získat patent na pěstování rýže Basmati v Americe. Předložili několik vlastních hybridů, ale licenci nezískali i díky zásahu indické vlády, která nechtěla připustit pěstování Basmati kdekoliv jinde na světě, než bylo do té doby historickou tradicí. Dokonce i mezi Indií a Pákistánem jsou dohady o tom, kdo že to vlastně pěstuje tu pravou a nejlepší Basmati. Ovšem konkrétní název Basmati se již od americké epizody smí používat pouze pro rýži pocházející z původních oblastí Indie a Pákistánu.

V hindštině Basmati znamená doslova "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.

 

 

Basmati a zdraví:

  • nenadýmá, proto je ideální pro děti, starší lidi a při žaludeční a žlučníkové dietě

  • rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže

  • mírně odvodňuje, zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí ledvinových kamenů

  • má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže

  • je přirozeně bezlepková

 

 

Použití:

Můžeme ji použít jako přílohu či hlavní jídlo, ale také do studených jídel, např. rýžových salátů.

 

 

Návod k přípravě:

  • Jeden díl rýže Basmati propláchneme a vsypeme do jednoho a čtvrt až jednoho a půl dílu osolené vody. Přiklopíme pokličkou a přivedeme do varu.

  • Zmírníme teplotu na minimum, ponecháme pod pokličkou dokud se voda nevyvaří (cca. 12 - 15 minut).

  • Odstavíme z vařiče, rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (cca. 3 minuty). Takto upravená rýže Basmati je krásně voňavá, chutná a nelepí se.

  • Uvedené množství vody a doba vaření je závislá na typu vařiče a hrnce, který používáte.

 

 

Parametry:

Složení: Rýže Basmati

 

Alergeny: Neobsahuje

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1498 kJ/358kcal . Bílkoviny: 6,5 g. Sacharidy: 79,2 g. Tuky: 0,4 g. Vláknina: 4 g. Mono nenasycené mastné kyseliny

 

Výrobce: Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

 

Země původu: Indie

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.