Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » QUINOA ČERNÁ BIO 250G


        

QUINOA ČERNÁ BIO 250G

skladem

 

Číslo produktu: 89
EAN kód: 8594034778476
běžná cena 84 Kč
naše cena bez DPH: 65 Kč
naše cena s DPH (21 %):
79 Kč

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Quinoa v jazyce Inků znamená „matka zrno“. U nás ji zatím moc neznáme, ale čím je pro nás v Čechách pšenice, tím je v Jižní Americe quinoa.

Jde o semena rostliny Chenopodium quinoa, kterou po česku nazýváme merlík čilský. Její drobná kulovitá zrna nám mohou připomínat jáhly nebo kuskus. Na první pohled bychom ji nejspíše zařadili do obilovin. Přesto, že ji můžeme používat podobně jako mnohé obiloviny, tak mezi ty pravé obiloviny nepatří. Náleží do skupiny pseudoobilovin, kam patří např. i pohanka. Výhodou pseudoobilovin je to, ženeobsahují lepek a jsou proto vhodné pro ty, kteří trpí celiakií. Oproti běžným obilovinám je ale z hlediska výživy i hodnotnější.

Je považována za velice výživnou potravinu, hlavně díky vyváženému podílu aminokyselin a vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů. Právě proto ji i NASA zařadila do výzkumného programu jako vhodnou potravinu na dlouhé vesmírné lety.

Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina pochází z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde ji již před 5000 roky znali Inkové. Do Evropy docestovala v 19. století. V současnosti jsou největšími pěstiteli Peru a Bolívie.

 

 

Quinoa a zdraví:

Je bohatá na vlákninu, což prospívá našemu zdraví:

• Zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.

• Víte, že je vláknina nejlepším přítelem žen? A zvláště těch v pre-menopauzálním věku. Významně totiž snižuje riziko rakoviny prsu.

• Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.

 

I když není maso, obsahuje spoustu bílkovin:

• Inckým válečníkům dávala quinoa sílu i léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání.

• Bílkoviny obsažené v quinoe jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže.

 

Nemá nic společného s mlékem, a přesto je plná minerálů, zvláště vápníku a hořčíku:

• Jak všichni víme, vápník posiluje kosti a může zmírnit problém shrbených zad v pozdějším věku.

• Kombinace hořčíku a vápníku pomáhá lepšímu spánku. Pro snadnější usnutí zkuste místo skleničky teplého mléka svým dětem dopřát večerní menu s quinoou.

• Vápník spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů.

 

Jí se jako obilnina, ale je stejně jako zelenina zdrojem vitamínu E:

• Vitamin E je antioxidant, který chrání před volnými radikály. Dělá vaši pleť mladší a zářivější.

• Snižuje riziko rakoviny.

• Působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy.

 

Dodává energii díky komplexním uhlohydrátům:

• Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky.

• Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.

 

 

Použití:

Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu.

 

 

Návod k přípravě:

Quinoa není nijak zvlášť náročná na přípravu. Připravit ji můžeme podobně jako ryži: 2 šálky vody na 1 šálek quinoy a vaříme po dobu 14 - 18 minut.

Když ji správně připravíme, měla by být jemná a nadýchaná s lehce oříškovou chutí. Můžeme ji však dochutit dle své fantazie naslano i nasladko.

 

 

Parametry:

Složení: semena quinoy černé

 

Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1435 kJ/343 kcal; tuky: 5 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,5 g; sacharidy: 60,8 g; z toho cukry: 0,5 g; bílkoviny: 13,8 g; sůl: 0,02 g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.


Země původu: Peru

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.