Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » POHANKA KROUPY SVĚTLÁ LOUPANÁ 500G


        

POHANKA KROUPY SVĚTLÁ LOUPANÁ 500G

skladem

 

Číslo produktu: 87
EAN kód: 8594034770043
běžná cena 35 Kč (1,40 EUR)
naše cena bez DPH: 26 Kč (1,06 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
32 Kč (1,28 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Pohanka setá je stará kulturní plodina, která pochází z oblasti střední a JV Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Pohanku přivezli do Evropy ve 13. století v sedlových vacích tatarští nájezdníci. A protože to byli podle tehdejšího mínění pohani, začalo se pohanka říkat i dovezené plodině. V Čechách se pěstovala již ve 12. století.

Pohanka se řadí mezi obiloviny, ale druhově mezi obiloviny nepatří. Spolu s amarantem a quinoou se na základě svého složení a využití řadí do skupiny tzv. pseudoobilovin.

 

 

Pohanka a zdraví:

  • Tato původně "potravina chudých" je dnes jedna ze superpotravin, čili nejzdravějších potravin.

  • neobsahuje lepek (vhodná pro celiaky)

  • její největší přednost spočívá v rutinu, látce, jež zpevňuje stěny cév a žil, snižuje krvácivost dásní a pomáhá léčit hemoroidy.

  • je lehce stravitelná

  • je bohatá na vlákninu, minerální látky (zejména hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutin - vitamín P)

  • konzumace pohanky posiluje imunitu a má příznivý vliv na srdce, játra, cévy a trávicí orgány

  • pomáhá regulovat krevní srážlivost například při hemeroidech

  • napomáhá při problémech s křečovými žilami, zvyšuje pružnost cév, proto pomáhá při problémech s praskáním žilek

  • reguluje obsah cholesterolu v krvi

  • doporučuje se také při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech, střevních nádorech a mnoha jiných nemocech trávicího traktu

  • pohanka se doporučuje konzumovat i v zimních měsících, neboť dodává tělu dostatek energie.

 

 

Použití:

Kromě tradičních sladkých i slaných kaší se z pohanky dají po smíchání s mletým masem udělat skvělé karbanátky či sekaná, zajímavě ochutí také saláty a pomazánky.

 

 

Příprava:

Obecně platí: 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Dlouhým vařením se cenné látky částečně znehodnocují.

Pohanka se propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí a vaří 3 minuty. Pak se odstaví, přikryje utěrkou a nechá se v teple dojít 30 - 45 minut. Je to nejčastější způsob přípravy pohanky.

Další způsob je příprava pohanky bez vaření, kdy se pohanka propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí, přikryje a nechá se nabobtnat v teple po celou noc. Ráno je hotová. Je to nejšetrnější způsob přípravy pohanky.

 

 

Parametry:

Složení: Pohanka

 

Alergeny: Neobsahuje

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 385 kJ/92kcal. Bílkoviny: 3,38 g. Sacharidy: 19,94g. Tuky: 0,62 g. Vláknina: 34g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.