Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » VLOČKY OVESNÉ S KLÍČKY 500G


        

VLOČKY OVESNÉ S KLÍČKY 500G

skladem

 

Číslo produktu: 111
EAN kód: 8594034776076
běžná cena 23 Kč
naše cena bez DPH: 16 Kč
naše cena s DPH (21 %):
19 Kč

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Pokud jste ovesné vločky do svého jídelníčku ještě nezařadili, nejspíš nevíte, oč přicházíte.

Již staří Římané a nejen oni před mnoha staletími znali prospěšný význam ovsa. Římský spisovatel Plinius v 1. století n. l. zaznamenal, že germánské kmeny se živí ovesnou kaší. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem, zatímco oves dávali koním.

Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii, tak tedy s chutí do nich!

 

 

 

Ovesné vločky a zdraví:

  • V ovesných vločkách se skrývá 66 % sacharidů, 16 % hodnotných bílkovin (bílkoviny v ovesných vločkách se svým aminokyselinovým složením a vysokým podílem esenciálních aminokyselin blíží ideálnímu proteinu), 7 % tuku a 12-14 % vlákniny. A to není všechno. Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Kromě toho v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny (jejich výše ale není nijak závratná a k pokrytí potřeby bohužel nestačí). Vločky mají také vysoký obsah železa a spousty dalších důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.

  • Ovesné vločky jsou výborným zdrojem energie. Snídaně z ovesných vloček dodá organismu pořádnou dávku energie, neboť obsahuje velké množství sacharidů, především škrobu. Jeho trávení a vstřebávání probíhá pomalu, a proto jsou ovesné vločky zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu, tlumí pocit hladu a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru.

    Ovesné vločky jsou vhodným pokrmem před očekávaným fyzickým výdejem a z tohoto důvodu jsou velmi oblíbené mezi sportovci a kulturisty.

  • Oves je rovněž zdrojem posilujících látek při únavě, rekonvalescenci, je velmi vhodný pro rostoucí či vyčerpaný organismus. Proto je doporučován i dětem, dospívajícím a nemocným.

  • Oves je díky obsahu pomalu se uvolňujících sacharidů prevencí vzniku cukrovky a je vhodnou potravinou pro diabetiky.

  • Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem stravitelné a nestravitelné vlákniny, tato kombinace působí jako prevence zácpy (a i rakoviny) a zajišťuje správnou funkci střev, především tlustého.

  • Oves má léčebné účinky na sliznici žaludku a střev, pomáhá při hemeroidech, vředech a poruchách trávení.

  • Oves má příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Ovesné vločky pomáhají upravovat krevní tlak, rozpustná vláknina v nich obsažená snižuje v krvi hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (to je ten „hodný“) průměrně o 10-15% a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění.

  • Ovesné vločky jako afrodiziakum. Co se mužů týče, ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu hormonu testosteronu. Vločky tedy působí jako afrodiziakum, ale jejich konzumace rovněž umocňuje schopnost organismu budovat svalovou hmotu a současně spalovat tuky.

  • Ovsem ovšem i ke krásné pleti a pevným nervům. Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B spolu s obsahem stopových prvků jako je zinek, mangan a měď (ve 40 gramech ovesných vloček je zahrnuto 20 % denní potřeby zinku a mědi), je oves příznivou výživou pro silné nehty a čistou a zdravou pleť, dále je prevencí proti tvorbě vrásek. Oves napomáhá hojení ekzémů, přináší úlevu od zarudnutí, svědění a bolesti.

    Z ovesných vloček lze rovněž vyrobit domácí pleťovou masku (smíchejte je s medem) vhodnou pro mastnou pleť.

  • Vitaminy skupiny B jsou dále nezbytné pro správný vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění, pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému, vitamin B2 zvyšuje odolnost organismu vůči stresu.

 

 

Zajímavosti

Víte, že díky těmto skvělým vlastnostem jsou ovesné vločky (a výrobky z nich) zařazeny americkou Komisí pro potraviny a léky mezi tzv. funkční potraviny, tzn. potraviny obsahující složky mající v lidském organismu specifickou zdraví prospěšnou funkci?
V zimním období určitě uvítáte snídani či svačinku, která Vás zahřeje, co takhle zkusit teplou ovesnou kaši (mimo ovesných vloček lze použít i vločky pohankové, špaldové, pšeničné, ječné, aj.)? Stačí povařit ovesné vločky s vodou či mlékem a kaše je hotova, výborná je s ovocem či se skořicí.
A jedna babská rada – odvar z ovsa prý snižuje vysoké horečky

 

 

Použití:

Ač se to možná na první pohled nezdá, ovesné vločky můžete přidat do spousty jídel, např. do hovězího nebo kuřecího vývaru jako zavářku, do nádivek, masových rolád, bramboráků, do zeleninových a sladkých pokrmů. Můžeme v nich obalit řízek nebo posypat jimi vařené těstoviny. Výborné jsou také pražené na pánvi.

 

 

Návod k přípravě:

Přípravu ovesných vloček hravě zvládne i malé dítě, chutnají skvěle na slano i na sladko a navíc rychle zaženou hlad.

Lze je připravovat na stovky různých způsobů. Nejrychlejší je ale jejich zalití teplým nebo studeným mlékem či vodou a na závěr stačí přidat trochou ořechů nebo ovoce. Oblíbené jsou také osmahnuté na pánvi s vajíčky. Zručnější jedinci si mohou připravit ovesné placky, sušenky nebo karbanátky.

Vzhledem k uchování cenných látek není dobré vločky příliš dlouho vařit.

Pozor si dávejte také na jejich skladování, aby vám nezežlukly.

 

 

Parametry:

Složení: Ovesné vločky s klíčky

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1616 kJ/385 kcal. Bílkoviny: 13,8 g. Sacharidy: 67,6 g. Tuky: 6,8 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): 4,3 mg železa (31 % DDD)

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.


Alergeny: Lepek

 

Země původu: Anglie

 

Výrobce: Provita s.r.o.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.