Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » MOUKA ŠPALDOVÁ CELOZRNÁ 500G


        

MOUKA ŠPALDOVÁ CELOZRNÁ 500G

skladem

 

Číslo produktu: 77
EAN kód: 8594034776908
běžná cena 39 Kč (1,56 EUR)
naše cena bez DPH: 28 Kč (1,12 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
34 Kč (1,36 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala mnoho důležitých a cenných látek.

V Palestině si na špaldě pochutnávali údajně už před 9000 lety. Nechyběla v jídelním lístku Asyřanů, Egypťanů ani ostatních národů Blízkého východu. Chléb z ní pekli i ve starém Řecku. Populární byla v antickém Římě, kde ji legionáři běžně dostávali jako součást mzdy. Ženy jim tehdy ze špaldy připravovaly tradiční římská jídla: libum, což bylo něco jako koláč, a mola salsu, k jejíž přípravě stačila špaldová mouka, voda a sůl. Tyto pokrmy měly vojákům dodat sílu do boje.

O špaldě je toho známo ale ještě víc. Jednoho dne před zhruba osmi sty lety se v Německém Bingenu svatá Hildegarda modlila a při tom měla vnuknutí. Prý dostala boží pokyn, aby nemocným připravila jídlo ze špaldy, že se jim uleví. Učinila tak a mnohé nemocné vyléčila. Do svých zápisků si poznamenala: „Špalda je nejlepší obilí. Je plná síly a je snadněji stravitelná než všechny ostatní obilniny. Když je někdo nemocný a je tak slabý, že nemůže nic jíst, je nejlepší vzít celá špaldová zrna, povařit je ve vodě, přidat trochu másla nebo vaječného žloutku, aby měl pokrm lepší chuť, a podat nemocnému. Tento pokrm ho vyléčí zevnitř jako léčivá mast.“

Dnes špalda zažívá renesanci. Je oblíbená zejména na Blízkém východě, například v Libanonu, také v Libyi, ale i ve Spojených státech a Kanadě. V Evropě ji nejčastěji pěstují na ekologických farmách. Patří mezi pěstitelsky nejméně náročné obilniny. Nevadí jí nepříznivé klimatické podmínky, daří se jí i tam, kde by jiné obilí nerostlo. Je typická tím, že její zrna jsou obalena dvojitou plevou. Ta je chrání před kontaminací, chorobami a znečištěným prostředím. Odolnost vůči okolním vlivům je na jedné straně obrovskou výhodou špaldy, na druhé straně nevýhodou. Špalda je totiž časově i finančně náročnější na zpracování.

Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka. Někteří celiatici ji snášejí dobře, jiní, s nižší tolerancí lepku, musí i tuto mouku vyřadit ze svého jídelníčku.

 

 

Špaldová mouka a zdraví:

  • špalda obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin

  • má zanedbatelné procento tuku, který představují především nenasycené mastné kyseliny

  • je bohatá na minerály, zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1, B2 a PP

  • pozitivně působí na imunitní systém

  • má vysoký obsah vlákniny

  • odborníci na zdravou výživu proto radí konzumovat ji při potížích s trávením

  • beta-karoten a tiokyanát podporují regeneraci buněk a chrání před infekcemi

  • podle některých odborníků má dokonce protirakovinné účinky. V okrajových vrstvách zrn se nachází množství rostlinných estrogenů. Ty mohou působit příznivě při hormonálně předurčených druzích nádorových onemocnění

 

 

Použití:

Ze špaldové mouky, ať už hladké nebo celozrnné můžeme plnohodnotně vařit a péct podobně jako i ze pšeničné mouky.

Pokud chcete špaldu vyzkoušet, nemusíte hned zatracovat bílou mouku. Špalda má výraznější chuť než pšenice, na jakou jsme zvyklí. Zpočátku je proto vhodné smíchat jednu třetinu špaldové mouky se dvěma třetinami bílé. Postupně přidávejte špaldovou a ubírejte bílou.

Když použijete špaldovou mouku do buchet, budou tmavší a těsto tužší. Použijte proto o deset až dvacet procent více droždí a prášku do pečiva, než jste zvyklí.

Když vaříte špaldové těstoviny, vodu nevylévejte. Použijte ji jako základ na výživnou zeleninovou polévku.

 

 

Parametry:

Složení: Pšenice špalda

 

Alergeny: Lepek

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1652 kJ/393 kcal. Bílkoviny: 12,1 g. Sacharidy: 75 g. Tuky: 1,7 g

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

 

Země původu: Česká republika

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.