Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » MOUKA AMARANTOVÁ CELOZRNÁ 400G


        

MOUKA AMARANTOVÁ CELOZRNÁ 400G

skladem

 

Číslo produktu: 73
naše cena bez DPH: 27 Kč (1,09 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
33 Kč (1,32 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Skromnější český název této prastaré rostliny je Laskavec. V překladu znamená amaranth nesmrtelný. Rostlina je to vskutku až zázračná. Amarant znali již Staří Inkové, Mayové a Aztékové. Ti jej využívali 2 způsoby. Ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. Takže v žádném salátu nesměla chybět. S výrazným pěstováním v Evropě se však začalo teprve nedávno. Amarant je kvalitní „nepravá“ obilovina. Svým vzhledem připomíná spíše dekorativní rostlinu.

Většina z vás bude možná překvapena i faktem, že právě v České Republice žije zakladatel společnosti Amaranth, který se už minimálně 20 let snaží o návrat amarantu na naše jídelníčky. Pan Bedřich Matuš se zasloužil i o významné objevy během svých výzkumů a je ve svém oboru opravdu kapacitou.

 

 

Amarantová mouka a zdraví:

  • obsahuje mnohem více proteinů, než běžné  obiloviny.  Je dokázané, že amarantová bílkovina přidávaná do tekutých výživ vede ke zlepšení bílkovinové rovnováhy u těžce nemocných lidí v rekonvalescenci a také u osob trpících potravinovými alergiemi, malých dětí a dospělých s celiakií

  • jelikož obsahuje squalen a lysin, dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu

  • podporuje prevenci a léčbu zácpy či rakoviny tlustého střeva

  • mnoho sportovců užívá amarant jako hlavní či doplňkovou součást jejich stravy pro tvorbu svalové hmoty, a to díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vitamínů

  • amarant je vhodný i při prevenci a léčbě poruch s hladinou cholesterolu a nadváhou

  • navíc je velmi dobrým přítelem pro cukrovkáře a osoby se špatným trávením

  • Prevence rakoviny prsu: Výzkumy zjistily, že jedna složka obsažená v semínkách laskavce může zbrzdit růst buněk rakoviny prsu.

  • Srdeční onemocnění: I když se za jednoznačného krále „požíračů“ cholesterolu mezi obilovinami považuje oves, laskavec je účinný neméně. Nabízí tak schůdnou variantu pro ty, kdo mají na oves alergii nebo jimž jednoduše nechutná.

  • Diabetes: Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou. Během studie na diabetických krysách amarant výrazně snižoval hladinu jejich sérové glukózy, zvyšoval hladinu inzulinu v krvi a vracel do normálu ukazatele zvýšené činnosti jater.

 

 

Použití:

Amarantová mouka se používá nejčastěji ve směsi (ideálně v množství 20 %) s ostatními druhy při přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek, müsli tyčinek apod. Samostatně z ní můžeme připravit například vynikající bezlepkové palačinky.

 

Parametry:

Složení: celozrnná amarantová mouka

 

Alergeny: Neobsahuje



Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g:
energie 12 kJ; 
sacharidy 62 g; 
bílkoviny 16 g, 
tuky 7,5 g; 
vláknina 6,7 g;
minerální látky 3,1 g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.


Země původu: Česká republika

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.