Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Semena a sušené plody » LEN HNĚDÝ 300G


        

LEN HNĚDÝ 300G

skladem

 

Číslo produktu: 61
EAN kód: 8594034770357
běžná cena 20 Kč
naše cena bez DPH: 13 Kč
naše cena s DPH (21 %):
16 Kč

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Len je jednoletá kulturní rostlina pocházející z jihovýchodní Asie známý jako zdroj textilu, ale málo se ví o jeho skvělých vlastnostech jako potraviny.

Len patří mezi tradiční hospodářské plodiny. Samotné lněné semínko najdeme na trhu jako hnědý a zlatý len. Hnědý len se vyznačuje typicky oříškovou chutí, zlatý len je chuťově jemnější. Oba druhy mají téměř totožné výživové složky, liší se pouze barvou semene.

Lněné semínko je   běžný produkt, který je užíván již celá staletí, začíná být dnes ceněn pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví.

 

 

Hnědý len a zdraví:

  • význačují se vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E. Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny

  • obsahují také koncentrace fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské

  • jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou vyhledávanou potravinou vegetariánů a veganů

  • má protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky

  • pomáhá při stavech jako je astma a artritida

  • přispívají ke snižování cholesterolu v krvi

  • upravují krevní tlak

  • stabilizují cukr v krvi

  • odvádí přebytečný tuk z tkání

  • upravuje metabolismus

  • podporuje hubnutí

  • mají lehce projímavý efekt,  napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu

  • preventivně působí proti rakovině prsu

  • zmírňuje návaly horka při menopauze

  • plusem navíc je udržování mladistvé pleti

 


Použití:

Lněná semínka používáme do kaší, do pomazánek, do cukroví, do pečiva, dají se použít do salátů, obilných kaší, atd.

 

 

Příprava:

Lněná semínka jsou poměrně tvrdá, proto je musíme před konzumací namlít mlýnkem, či je rozdrtit v hmožďíři. Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až 90 dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je umlít jej (v mlýnku) těsně před použitím.

Dají se konzumovat samotná, přičemž syrová jsou nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus.

Lněná semena se dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.

Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 pl mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.)

Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít 1 pl mletého lněného semínka plus 3 pl lžíce vody. (Nechte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve pár minut odstát.)

 

 

Parametry:

Složení: hnědý len

 

Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.



Kalorická hodnota/energie (na 100g):2234 kJ/534 kcal, bílkoviny 18,3 g, sacharidy 28,9 g (z toho cukry 1,6 g), tuky 42,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,7 g, mononenasycené mastné kyseliny 7,5 g, polynenasycené mastné kyseliny 28,7 g). Vláknina: 27,3 g, Sodík: 0,03 g, hořčík: 392 mg (130,7% DDD), fosfor: 642 mg (80,3% DDD), železo: 5,73 g (40,9% DDD).

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.


Země původu: Rusko

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.