Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » JÁHLY 500G


        

JÁHLY 500G

skladem

 

Číslo produktu: 49
EAN kód: 8594034770029
běžná cena 21 Kč
naše cena bez DPH: 14 Kč
naše cena s DPH (21 %):
17 Kč

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Jáhly jsou schopny pomoci napravit mnohé z toho, co nesprávnou výživou pokazí člověk. Jsou také pomocníkem při mnoha onemocněních vyžadujících určitý typ stravy.

Tato vysoce výživná, přirozeně bezlepková potravina se získává odstraněním slupky semen prosa setého. Proso je jednou z nejstarších kulturních plodin. Ve starších dobách patřily jáhly nejen v našich zemích k základu jídelníčku. Upravovaly se naslano i nasladko a pokrmy z nich patřily stejně tak na všední, jako na sváteční stůl. Postupně však byly vytlačeny bramborami, rýží, těstovinami a jinými potravinami. Žádná z těchto náhrad však nenabízí ani polovinu výživových hodnot, které mají jáhly , o zdravotní prospěšnosti nemluvě.

 

 

Jáhly a zdraví:

  • Obsahují hořčík, draslík, fosfor, mangan, křemík, měď, železo a zinek, vitamíny B1 a B2. Vyšší množství sacharidů kompenzuje bohatě obsažená vláknina: snižuje celkový glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.

  • Významným antioxidantem je křemík. Ovlivňuje růst a kvalitu zubů, nehtů a vlasů, příznivě působí na pružnost pokožky a na svalovou tkáň. Má protizánětlivé účinky, podporuje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a blahodárně působí při osteoporóze.

  • Vyšší obsah železa předurčuje jáhly anemickým pacientům.

  • Rovněž při průjmu jsou jáhly doporučovány. Doporučovány jsou do šetřících diet, protože mají blahodárný vliv na celý trávicí systém, zejména na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Zároveň jsou jemně působícím diuretikem – pomáhají z těla odvádět ledvinami vodu.

  • Fosfor, mangan a hořčík jsou neocenitelné pro svůj pozitivní vliv na kosterní, svalovou a srdeční soustavu. Je známo, že pravidelná konzumace jahel posiluje zrak. Při vaření se z jahel nevylučuje sliz, nezatěžují tedy nijak dýchací cesty.

  • Odvar z neloupaného prosa býval používán jako účinný zahřívací, pocení vyvolávající prostředek.

  • Proso nepatří k obilovinám, je to travina. Jáhly jsou její vyloupaná semínka. V těle se nechovají kysele, jako většina obilovin, ale zásaditě. To je další jejich velký přínos, protože napomáhají zachování acidobazické rovnováhy organismu. Pro ty, kdo trpí na kvasinková onemocnění velmi dobrá zpráva.

  • Stejně jako většina ostatních nerafinovaných obilovin a trav je proso dobré pro prevenci a léčbu cukrovky druhého typu, protože pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

 

 

Použití:

Úprava pokrmů z jahel je jednoduchá a jejích množství a variace téměř nekonečné.

Jáhly se mohou se vařit, vločkovat, dělají se z nich pukance nebo mouka, která se využívá při výrobě bezlepkových těstovin (jáhly neobsahují lepek).

Kombinovat je můžeme s řadou potravin, vyrobíme z nich kaše i drobné zákusky nebo dokonce bábovku, ochutit je můžeme všemožným kořením, česnekem i smaženou cibulkou. Svou úpravu a oblíbenou chuť si jistě najde každý.

 

 

Návod k přípravě:

Jáhly properte v horké vodě a nechte je na sítku osušit. Potom je na sucho opražte a zalijte vařící vodou. Ochuťte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste asi 20 min. Po chvíli stání pod peřinou je opatrně promíchejte vidličkou.

 

 

Parametry:

Složení: Jáhly

Alergeny: Neobsahují

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Země původu: Ukrajina

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.