Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Luštěniny » FAZOLE MUNGO 500G


        

FAZOLE MUNGO 500G

skladem

 

Číslo produktu: 35
běžná cena 44 Kč (1,76 EUR)
naše cena bez DPH: 32 Kč (1,29 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
39 Kč (1,56 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Pokud jste ještě neochutnali luštěninu mungo, o mnoho přicházíte. Fazolky mungo obsahují velmi zajímavé spektrum výživových látek a díky tomu mohou impozantně chránit naše zdraví.

Archeologické nálezy ukazují, že fazole mungo (Vigna radiata) byly běžné v Indii již někdy 1500 let před naším letopočtem a postupně se jejich použití rozšířilo po celém světě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko, Čína a Austrálie.

Tyto malé, oválné fazole jsou k dispozici v několika formách, přírodní, oloupané, naklíčené, případně zpracované s dalšími surovinami do podoby nudlí.

Někdy je fazole mungo nazývána zelená sója.

 

 

Mungo a zdraví:

  • jsou zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B.

  • lehká stravitelnost

  • jsou vysoce efektivní při inhibici oxidace LDL cholesterolu

  • pomáhá snížení systolického krevního tlaku

  • prospívají zejména diabetikům

  • významná protinádorová aktivita

 

 

Použití:

Naklíčené mungo fazole se konzumují především syrové, vařením ztrácí množství prospěšných látek. Své uplatnění nacházejí v indické i čínské kuchyni, často se přidávají do salátů. Můžete je však podávat i jako přílohu. Vynikající je nákyp z mladých výhonků nebo mungo s rajčaty.

 

 

Návod k přípravě:

Základem je fazole nejprve nechat několik hodin (ideálně přes noc) namočené ve vodě. Poté je možné je buď uvařit, nebo nechat naklíčit.

 

Vařené fazole mungo

Před vařením je třeba mungo důkladně promýt pod tekoucí vodou a namočit ideálně na 10–12 hodin. Poté fazolky znovu propláchněte, dejte do hrnce se studenou vodou a vařte asi 40–60 minut (přesná délka se odvíjí od stáří semen). Solí se až po uvaření, neboť by vařením v osolené vodě ztvrdly.Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem.  Je ale potřeba brát na vědomí, že vařením mungo ztrácí mnoho svých cenných látek.

 

Naklíčené fazole mungo

Nejčastějším způsobem přípravy je však klíčení. Není nutné si kupovat výhonky prodávané v obchodech, naopak je vhodnější si je připravit doma. Pro tento účel kupujte semena celá, nepůlená a neloupaná. Stačí mungo propláchnout, nasypat do misky s vodou a při pokojové teplotě nechat cca den namočené. Poté vodu slijte, fazole propláchněte a ve vlhku ponechte 2-3 dny klíčit, přičemž je alespoň 2x denně proplachujte čistou vodou, abyste předešli vzniku plísně či hnilobě. Výhonky jsou připravené, když dosáhnou délky cca 2 cm, samozřejmě je ale možné je zkonzumovat dříve. Klíčení je vhodné ukončit ještě před tím, než se objeví kořínky, neboť s těmi už zase začne mungo své živiny ztrácet. Před konzumací klíčky nasypte do cedníku a propláchněte čistou vodou. Poté je můžete ihned zkonzumovat nebo uložit do lednice v uzavíratelné dóze, ale skladujte maximálně 1 týden. Jíst je můžeme buď v syrovém stavu samostatně, nebo jako součást salátů či asijských jídel.

 

 

Parametry:

Složení: Fazole Mungo

 

Alergeny: Neobsahuje

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1395 kJ/332 kcal. Bílkoviny: 22,1 g. Sacharidy: 59 g. Tuky: 0,8 g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

 

Země původu: Argentina

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.