Úvod » ZDRAVÉ TĚLO » Doplňky stravy » EPSOMSKÁ SŮL 965MG 60 KAPSLÍ
Epsomská sůl je oblíbeným přírodním léčivem na řadu nemocní a neduhů. Lidé jí často používají pro úlevu od různých zdravotních problémů, jako jsou například namožené svaly nebo stress. Někteří jí také používají jako projímadlo. Použití Epsomské soli je velmi snadné a navíc se jedná o cenově dostupnou látku, která při správném použití prakticky nemá nežádoucí účinky.
Chemický název epsomské soli je síran hořečnatý. To znamená, že epsomská sůl obsahuje ve své struktuře hořčík, síru a kyslík.
Svůj název získala od města Epsom v hrabství Surrey v Anglii, kde byla poprvé objevena.
Navzdory svému názvu je epsomská sůl úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Slovo sůl v názvu je odvozeno od chemické struktury (v chemii slovem sůl označujeme chemicky neutrální látku, která obsahuje jak kladně nabité částice - kationty, tak záporně nabité částice - anionty, které dohromady vytváří látku s nulovým nábojem - tedy elektricky neutrální. Soli jsou odvozeny od kyselin a mohou být buď bezkyslíkaté, tedy neobsahující kyslík - například sulfid zinečnatý, nebo kyslíkaté, tedy s obsahem kyslíku - například síran měďnatý nebo síran hořečnatý, což je správný chemický název pro epsomskou sůl)
Přestože vzhledově je epsomská sůl velmi podobná kuchyňské soli, její chuť se od kuchyňské soli značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná. Někteří lidé se pokoušejí epsomskou sůl konzumovat po rozpuštění ve vodě (a následně směs vypít jako běžný nápoj). Ovšem vzhledem k tomu, že epsomská sůl opravdu není chutná, do jídel jí rozhodně nepřidávejte.
Zlepšení vstřebávání hořčíku a zvýšení jeho koncentrace v organizmu
Hořčík je z hlediska množství druhým nejvýznamnějšímminerálem v lidském těle, hned po vápníku.
Podílí se na více než 325 biochemických reakcích organizmu, které jsou důležité zejména pro správnou činnost srdce a nervové soustavy.
Většina lidí trpí nedostatkem hořčíku. A i když v potravě přijímáte hořčíku zdánlivě dostatek, látky jako fytáty a oxaláty, které jsou v některých potravinách rovněž obsaženy, mohou negativně ovlivnit vstřebávání hořčíku ve střevě.
Někteří lidé tvrdí, že Epsomská sůl zlepšuje vstřebávání hořčíku, pokud jí používáte jako přísadu do koupele, a to dokonce více, než když Epsomskou sůl budete konzumovat ústy.
Toto tvrzení je založeno na studii, které se zúčastnilo 19 lidí a při které bylo zjištěno, že po koupeli ve vodě s přísadou Epsomské soli, u 16 účastníků došlo ke zvýšení hladiny hořčíku v krvi .
Průměrná hladina hořčíku v krvi stoupla o 10 ppm, a to ihned po první solné koupeli. Pokud se účastníci studie ve vodě s přísadou Epsomské soli koupali i následujících 7 dnů, bylo průměrné zvýšení hladiny hořčíku v krvi mezi 105 a 141 ppm.
Pomáhá při nespavosti a zmírňuje stres
Dostatečná hladina draslíku v organizmu je nutné pro kvalitní spánek a zvládání stresu. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že hořčík se podílí na tvorbě neuromediátorů, které navozují spánek a zmírňují stres.
Hořčík také může pomáhat při tvorbě melatoninu, což je hormon, který navozuje spánek.
Nedostatek hořčíku může negativně ovlivnit kvalitu spánku a narušuje systém obrany proti stresu. Řada lidí (i odborníků) tvrdí, že přidání Epsomské soli do koupele pomáhá tyto problémy řešit, protože se prostřednictvím pokožky dostane do organizmu více hořčíku.
Pomáhá zlepšit trávení
Hořčík se velmi často používá k léčbě zažívacích problémů, jako je například zácpa.
Jeho přínos v léčbě zácpy spočívá v tom, že vtahuje vodu do střeva, což usnadňuje vyprazdňování.
Při léčbě zácpy se hořčík nejčastěji užívá ve formě citrátu nebo hydroxidu hořečnatého.
Dávkování epsomské soli pro dospělé v případě léčby zácpy se obvykle pohybuje mezi 2 - 6 kávovými lžičkami (10 - 30 g) Epsomské soli na 250 ml vody. Po rozpuštění je nutné roztok okamžitě vypít. Laxativní účinky epsomské soli se obvykle projeví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.
Zlepšení výkonnosti při cvičení a urychlení regenerace
Někteří odborníci tvrdí, že koupele v lázni s Epsomskou solí pomáhají snížit otok svalů a přináší úlevu od křečí, což jsou důležité faktory ovlivňující výkonnost při cvičení a následnou regeneraci.
Stejně jako v případě účinků na trávicí systém, jsou léčivé účinky Epsomské soli na bolest svalů a úlevu od křečí připisovány hořčíku. Je dobře známým faktem, že dostatek hořčíku pozitivně ovlivňuje metabolizmus, zejména pak využívání (utilizaci) glukózy a kyseliny mléčné.
U sportovců je nedostatek hořčíku velice častým problémem, a proto jim lékaři často doporučují doplňovat hladinu hořčíku s pomocí vhodných doplňků stravy.
Zmírnění bolesti a otoků
Dalším častým tvrzením laiků i odborníků je, že Epsomská sůl pomáhá zmírňovat bolest a otoky.
Řada lidí potvrzuje, že koupele s přídavkem Epsomské soli pomáhají ulevit or příznaků fibromyalgie a artritidy.
A stejně jako v předchozích případech jsou tyto pozitivní účinky připisovány hořčíku, protože většina lidí s fibromyalgií a artritidou trpí jeho nedostatkem.
Jedna studie, které se zúčastnilo 15 žen trpících fibromyalgií, potvrdila, že aplikace chloridu hořečnatého na kůži může zmírnit projevy fibromaylgie.
Účastnice studie si roztok chloridu hořečnatého aplikovai na dolní končetiny, a to každý den po dobu 4 týdnů. Po použití tohoto roztoku ženy potvrdily, že méně trpí bolestí a napětím svalů a že došlo ke zlepšení kvality jejich života.
Podrobnější informace naleznete ZDE.
Balení obsahuje 58g epsomské soli
Dle příbalového letáku platí pro osoby starší 17 let následující dávkování: 1 čajová lžička denně
Konzultujte užívání tohoto produktu pokud jste těhotná nebo kojít
Není určeno pro dlouhodobé užívání.
Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy.
Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék.
Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Nepřekračujte doporučené dávkování.
Ukládejte mimo dosah dětí.
Jelikož jsme zdravy-obchod, nabízíme pouze ověřené zdravé produkty. Proto náš eshop jako jediný v ČR nabízí produkty Dr. Huldy Clark. A jsme na to pyšní.
Dr. Hulda Clark
Dr. Hulda Clark vytvořila testy, kde ukázala, že toxiny životního prostředí mají v oblasti zdraví zásadní význam. A to jak toxiny ve stravě, tak toxiny v doplňcích stravy. Při testech zjistila, že většina nabízených doplňků stravy obsahovala rozpouštědla, těžké kovy a mnoho dalších toxických látek.
Proto vytvořila firmu, kde se vyrábí produkty s maximální péčí s důrazem na detail. Zvláště tedy pokud jde o čistotu produktu z hlediska jeho kontaminace.
Proč patří patří produkty Dr. Clark mezi světovou špičku?
hlavní předností je maximální možná čistota produktu
výběr dodavatelů surovin podhléhá těm nejpřísnějším požadavkům
kdykoliv je to možné používají se ručně vypěstované bylinky
kdykoliv je to možné tobolka obsahuje pouze konkrétní rostlinu nebo živinu
nikdy se nepoužívají barviva, příchutě, sladidla, kompresní nebo protipěnivé látky
zpravidla se nepužívají plnidla a průtokové prostředky. Ale pokud je to naprosto nezbytné, použijeme pouze nejbezpečnější, hlavně rýžovou mouku.
produkty podléhají pravidelným laboratórním testům
výroba se uskutečňuje ve vlastním výrobním zařízení v Montaně, USA.