Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Luštěniny » ČOČKA ČERVENÁ PŮLENÁ 500G


        

ČOČKA ČERVENÁ PŮLENÁ 500G

skladem

 

Číslo produktu: 19
EAN kód: 8594034770128
běžná cena 38 Kč (1,52 EUR)
naše cena bez DPH: 29 Kč (1,16 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
35 Kč (1,40 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Červená čočka je skutečně velmi oblíbená luštěnina. Použití červené čočky je nesmírně široké. Narozdíl od ostatních luštěnin je velmi rychle uvařená a nepůsobí nadýmavě.

Luštěniny patří mezi mé oblíbené, nejenom pro svou vysokou biologickou hodnotu, ale také možnost kulinářských variací, které z nich lze uchystat. Český národ k nim měl vždycky blízko, čočka se těšila své dlouholeté tradici, dnes ji však vytěsnily potraviny typu bramborová kaše, knedlík, přílohové těstoviny, rýže… Přitom nic výše zmíněné nenabídne tolik jako právě luštěniny. Pojďme se o nich něco více dozvědět, abychom pro ně pak třikrát týdně našli ve svém jídelníčku místo

Jen čočky existuje na padesát různých druhů, červená, červenooranžová, zelená, žlutá, černá a další. V naší zemi je nejoblíbenější odrůdou zelená a červená, která, na rozdíl od fazolí, neobsahuje síru, tudíž nenadýmá, což určitě uvítají ti, kteří zavrhli luštěniny právě pro tento neblahý efekt. Z toho důvodu je pak červená čočka první luštěninou, kterou maminky přidávají do jídelníčku dítěte od ukončeného osmého měsíce.

 

 

Červená čočka a zdraví:

  • Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6.

  • Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.

  • Škroby obsažené v luštěninách se (díky obsahu vlákniny) pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale nejenom pro ně.

  • To, co je na čočce tak úžasné, je ona vláknina, 1 šálek jí obsahuje úctyhodných 16 g (DDD 30 g na den), zejména její rozpustná forma. Tento druh vlákniny pak prostupuje gastrointestinálním traktem, kdy se štěpí na menší části, vytváří gelovitou hmotu. Ta na sebe váže látky, které souvisejí s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Dále reguluje hladinu krevního cukru, zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí tak vstup sacharidů do krevního oběhu. Glykemický index čočky skutečně stojí za to, neboť se pohybuje kolem hodnoty 30.

  • Osobně doporučuji při diabetu a redukční dietě, neboť čočka zasytí na velmi dlouhou dobu. Ono kouzlo spočívá v tom, že díky rozpustné formě vlákniny jsou všechny sacharidy z žaludku do krve uvolňovány postupně, následně pak nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. Strava, jež je všeobecně na vlákninu bohatá, se pojí s lepší glukózovou tolerancí, lze ji tedy pojmout za účinnou prevenci diabetu 2. typu.

  • 1 šálek čočky obsahuje asi 18 g bílkoviny. Aminokyseliny, které se v čočce nacházejí, bohužel nejsou zastoupeny ve vyváženém poměru a množství, bílkoviny jsou tedy neplnohodnotné. Abychom docílili co nejoptimálnějšího složení, zvykněme si k jakékoli luštěnině přidat vždy trošku mořské řasy, která ukrývá právě aminokyseliny, které luštěninám chybějí. Vhodně se tedy doplní. Navíc, ony řasy zmírní nadýmavý efekt, kterého lze docílit také několikahodinovým namáčením luštěnin ve vodě.

  • Stejný šálek červené čočky nám poskytne 37 % DDD železa, 49 % DDD manganu, důležitého stopového prvku, který zásadně ovlivňuje růst, reprodukci, hojení ran a mozkovou funkci. Dále harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu, ale také cholesterolu. Z dalších minerálů pak za zmínku stojí také silný antioxidant selen, zinek, fosfor, z vitamínů kyselina listová a B6. U toho bych se na malý moment velmi ráda zastavila.

  • Vitamín B6, neboli pyridoxin, patří mezi minerály skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě. To znamená, že k jejich vstřebávání netřeba tuku. Tím, že si jej však nedovede uskladnit, je potřeba přijímat jej stravou. Dobrým zdrojem pyridoxinu jsou kvasnice, drůbež, vejce, játra, zelí, kapusta, mrkev, avokádo, brambory, banány, oříšky a celozrnné obiloviny. Obsah pyridoxinu v potravinách klesá jejich varem, louhováním, namáčením, dlouhodobým skladováním.

 

Vliv pyridoxinu na naše zdraví:

  • umožňuje vyrábět energii z proteinů a cukrů,

  • zlepšuje mozkovou funkci,

  • jeho přítomnost ovlivňuje vstřebatelnost hořčíku, zinku,

  • zlepšuje depresivní stavy – zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu,

  • má vliv na kvalitu kůže,

  • má vliv na tvorbu protilátek,

  • zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost,

  • je užitečný při léčbě syndromu zápěstního tunelu, premenstruačního syndromu.

 

 

Návod k přípravě:

Neprve je nutné ji propláchnout a poté vařit zhruba 10 minut.

 

 

Použití:

Červená čočka by vám ve spíži nikdy neměla chybět. Pokud ji máte po ruce, rychle vykouzlíte spousty chutných a zdravých receptů. Výborná je pomazánka, a pokud vám zbyde, přidejte ovesné vločky, okořeňte, tvarujte karbanátky, smažte na oleji nebo pečte v troubě. Můžete ji přidat do leča nebo do zeleninové polévky. Výborná je krémová polévka z mrkve a červené čočky. Nebo indická polévka z červené čočky, ta vydá za hlavní jídlo a bude chutnat opravdu každému.

 

 

Parametry:

Složení: Červená čočka

 

Alergeny: Neobsahuje

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1325 kJ/312 kcal. Bílkoviny: 24 g. Sacharidy: 51 g. Tuky: 1,3 g. Vláknina: 3,9 g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

 

Země původu: Kanada

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.