Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Luštěniny » HRÁCH ŘÍMSKÝ CIZRNA 400G


        

HRÁCH ŘÍMSKÝ CIZRNA 400G

skladem

 

Číslo produktu: 48
EAN kód: 8594034770272
běžná cena 36 Kč (1,44 EUR)
naše cena bez DPH: 26 Kč (1,06 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
32 Kč (1,28 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Hrách římský neboli cizrna je oblíben pro svou lehce oříškovou chuť. Dodává tělu významné množství bílkovin, jehož obsah je stejný nebo větší než v mase či vejcích. Z minerálů stojí za zmínku železo (třikrát více než v mase), draslík, hořčík, vápník a zinek.

Cizrna beraní je luštěnina, která pochází ze střední Asie a Indie, ale pěstuje se také v Americe, Austrálii i jižní Evropě.

Cizrna je podobná hrachu, ale je o větší a má žlutou až žlutohnědou (či smetanovou) barvu. Druhové jméno „beraní“ získala především podle vzhledu svých semen, která mají hrbolatý tvar se zobáčkem a připomínají tak beraní hlavu.

Chutí cizrna připomíná oříšky a v kuchyni má všestranné využití.

 

 

Cizrna a zdraví:

  • Cizrna dodává tělu mnoho energie (360 kcal/100 g) a je zdrojem nejdůležitějších živin (neobsahuje jen vitamin B12, který chybí ve všech druzích rostlinných potravin). Dokonce se v ní nachází i malé množství provitaminu A a vitaminu C a E. Ostatní živiny obsahuje v přiměřeném množství.

  • Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole.

  • Cizrna je velmi bohatá na sacharidy, mezi nimiž je nejvíce zastoupen škrob. Ten se během trávení pomalu mění na glukózu, ale musí se dobře rozžvýkat a promísit se slinami.

  • Tuky jsou zastoupeny v cizrně podstatně více než u čočky nebo fazole, ale méně než u sóji. Většina z těchto tuků jsou polynenasycené.

  • Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Sto gramů cizrny tělu dodá skoro trojnásobek DDD této živiny.

  • Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík (115 mg/100 g), vápník (105 mg/100 g) a zinek.

  • Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má správný poměr živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod.

  • Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

  • Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev a posouvá stolici dolní částí trávicího traktu.

  • Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí.

  • Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

  • Přestože někteří specialisté na výživu tvrdí, že rostlinná potrava je chudá na zinek, 100 g cizrny obsahuje více zinku (3 mg) než stejné množství masa (3 mg). Cizrna, čočka a sója jsou výbornými zdroji zinku.

 

 

Použití:

Uvařená cizrna má mnohostranné použití a je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek anebo jemného pyré.

Nejčastěji se cizrna konzumuje ve formě zrna („dhal“) nebo cizrnové mouky („besan“). Cizrnová mouka smíchaná s pšeničnou se používá na pečení nekvašeného chleba („roti“) nebo se přidává do nejrůznějších pekařských produktů.

Cizrnu si asi většina spojí s národním Izraelským jídlem „hummus“ („homos“), a když nespojí, tak alespoň slovo „hummus“ nám není úplně neznámé (teď nemyslím humus, jako vlastnost jídla). Ano, hummus je připraven z cizrny. Jedná se o kaši připravovanou z uvařených semen.

Ještě známější je považována ve Středomoří španělská cizrnová polévka („garbanzo“).

 

 

Návod k přípravě:

Před samotným vařením je potřeba cizrnu, tak jako každou luštěninu, namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se zrno „oživí“, probudí se enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně po vaření velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.

Cizrnu vaříme odkrytou mírným varem hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr. Uvařenou cizrnu scedíme a používáme při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.

Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny – fermentování, paření, smažení či pražení semen. Jako pražená se prý přidávala i do kávy, což ji udržovalo žádoucí pěnu.

 

 

Parametry:

Složení: hrách římský

 

Alergeny: Neobsahuje

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1390 kJ/332 kcal. Bílkoviny: 21,7 g. Sacharidy: 73,4 g. Tuky: 1,5 g

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C.


Země původu: Kanada

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.