Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení.

Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » BULGUR PŠENIČNÝ 500G


        

BULGUR PŠENIČNÝ 500G

skladem

 

Číslo produktu: 13
EAN kód: 8594034775383
běžná cena 29 Kč (1,16 EUR)
naše cena bez DPH: 21 Kč (0,83 EUR)
naše cena s DPH (21 %):
25 Kč (1,00 EUR)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.

Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina. V celém zrnu pšenice se nacházejí všechny potřebné živiny – včetně vlákniny. Sacharidy tvoří až 62 % zrna. Většinou se vyskytují ve formě škrobu a jen asi 1 až 2 % tvoří jednoduché cukry.

Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – nemusí se vařit, stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

 

 

 

Bulgur a zdraví:

  • Vysoká nutriční hodnota

  • Obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa

  • Vysoký obsah vlákniny

  • Minimální množství tuku

  • Obsah bílkovin

  • Podporuje činnost střev a nervové soustavy

  • Nenadýmá

  • Podporuje trávení

  • Podporuje rychlost metabolismu

  • Podporuje pravidelné vyprazdňování

  • Detoxikuje tlusté střevo

  • Snižuje vlčí hlady a chutě na sladké

  • Normalizuje hladinu cukru

  • Zklidňuje nervový systém

 

 

Použití:

Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), je možné je využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší a poslouží i jako příloha k masu či zelenině.

 

 

 

Návod k přípravě:

Bulgur při přípravě vstřebá zhruba 2,5 až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby:

– vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou

– zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do útěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut

– nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

 

 

Parametry:

Složení: pšeničný bulgur

 

Alergeny: Lepek.

 

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1512 kJ/361 kcal. Bílkoviny: 12,5 g. Sacharidy: 78,1 g. Tuky:1 g.

 

Výrobce: Vega Provita s.r.o.

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 75 %.

 

Země původu: Turecko

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.